Toeren

Kastelenroute Achterhoek op de motor

Landschappelijk is de Achterhoek al bijzonder fraai, de agrarische regio in het oosten des lands heeft daarnaast echter ook nog heel wat meer te bieden. Prachtige kastelen en landgoederen bijvoorbeeld en precies dat is waar onderstaande kastelenroute Achterhoek op de motor je langs voert, langs 26 om precies te zijn. Sommige verscholen, maar de meeste prominent aanwezig. Op huizenjacht!

De start van de kastelnroute bevindt zich in Doetinchem, bij de McDonalds direct onderaan afslag 4 van de A18. Niet snel na het verlaten van de ‘superboeren’ stad doemt in Keppel het eerste kasteel al op, dat wordt bewoond door de Baron van Lynden-Rutgers van Rozenburg. Helaas is deze niet vrij te bezoeken.
Aansluitend gaat het door naar Vorden, een dorp Vorden dat maar liefst acht kastelen telt. Zo is aan de rand van het dorp in 1322 Huis Vorden gebouwd, de andere kastelen staan er in een kring omheen.
Het eerste MotoPlusPunt is een begrip in de Achterhoek, en ook wel ver daarbuiten: de Witte Wieven in Zwiep. Aansluitend gaat het steeds dieper de Achterhoek in. Via onder meer Barchem, Kranenburg en het gehucht Medler komen we uit in Ruurlo, waar in kasteel Huize Ruurlo onder andere een collectie schilderijen van Carel Willink te zien is.
Na het tweede MotoPlusPunt, Het Karpermeer in Aalten, maken we eerst een kort uitstapje naar Duitsland, om aansluitend via Huis Bergh, een van de grootste kastelen van Nederland weer terug te gaan naar Doetinchem. Nog even wat eten op het terras van Eeterij De Dennen en dan kan het weer huiswaarts!

Startpunt: McDonalds, Ettenseweg 1, Doetinchem
MotoPlusPunt 1: De Witte Wieven, Zwiepseweg 157, Lochem
MotoPlusPunt 2: Karpermeer, Haartseweg 2a, Aalten
Eindpunt: Eeterij De Dennen, Dennenweg 9, Doetinchem

Download routes

Toer overzicht

Bekijk meer routes in

Achterhoek Gelderland Nederland
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-