+ Plus

WK Superbike Barcelona/Jerez, Spanje

De strijd om de Superbike-wereldtitel tussen Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu blijft ongemeen spannend. Na de races in Barcelona en Jerez wist Razgatlioglu echter enige afstand te nemen.Het raceweekend in Jerez werd ernstig ontsierd door het dodelijke ongeval van Supersport 300-rijder Dean Berta Viñales. Na zijn crash schrapte de organisatie het wedstrijdprogramma op zaterdag.

In de slotfase van de WK Supersport 300-race was Dean Berta Viñales met vier andere rijders betrokken bij een valpartij. De gevallen Viñales werd geraakt en de race werd direct gestaakt, in een klasse die berucht is om zijn close racing en agressieve acties. Omdat de ernst van de situatie direct duidelijk was, schrapte de wedstrijdleiding de Superbike- en Supersportraces van de middag. Na een uur kwam het trieste bericht dat de pas 15-jarige Spanjaard aan zijn verwondingen was overleden. Hij reed in het team van oom Angel Viñales, de vader van MotoGP-coureur Maverick. Maverick Viñales was op zondagmiddag aanwezig in Jerez om voor de opening van het dagprogramma zijn overleden neef te eren met een minuut stilte. De racedirectie besloot om ook de WK Supersport 300-race door te laten gaan. Jeffrey Buis miste in die wedstrijd nipt het podium, nadat hij in de voortijdig gestaakte zaterdagrace was uitgeroepen tot winnaar. In het kampioenschap verkleinde Buis ook mede dankzij een overwinning in Barcelona hij zijn achterstand op teamgenoot Adrien Huertas tot 36 punten met alleen nog twee races in Portimao te gaan.

 

De dood van een jonge coureur overschaduwde de gebeurtenissen op de baan. En dat terwijl het duel om de hoofdprijs in het WK Superbike uiterst spannend is. In Barcelona steeg die spanning al na drie opzienbarende wedstrijden. Kort voor de start van de eerste race begon het te regenen. Ondanks de lastige omstandigheden was dankzij de inzet van de top 5 de eerste race op het circuit van Montmelo één van de meest boeiende van de laatste jaren. Terwijl Jonathan Rea er niet in slaagde om weg te rijden, leek dat Toprak Razgatlioglu wel te lukken. Totdat hij zes ronden voor het einde strandde door elektrische problemen. Even leidde Superbike-rookie Axel Bassani, maar drie ronden voor het einde nam de van de tiende plaats gekomen Scott Redding, vol op risico rijdend, het heft in handen. Hij won vóór Bassani en Michael Ruben Rinaldi, die vijf ronden voor het einde Rea van het podium duwde. Redding, Bassani en Rinaldi zorgden voor het eerste volledige Ducati-podium sinds Assen 2012. In de vanwege een crash van Lucas Mahias en Chaz Davies tot vijf ronden ingekorte Superpole-race wist Rea de tot het laatst aanvallende Razgatlioglu net voor te blijven, terwijl Alvaro Bautista op de Honda zijn eerste podium van het seizoen behaalde. Ook de slotrace op zondag werd al vroeg stilgelegd, omdat Tom Sykes van zijn machine werd gereden door Mahias. Vanwege een zware hersenschudding ontbrak Sykes ook in Jerez. Rinaldi bleek na de herstart verrassend de snelste nadat hij kopstarter Razgatlioglu had afgelost. Razgatlioglu werd op drie seconden tweede, nét voor de weer vanaf de tiende plaats naar voren gestormde Redding. Rea werd verrast door een veel te snel slechter wordende achterband. Hij finishte slechts als zesde, waardoor Razgatlioglu zich met één punt voorsprong als WK-leider kon melden in Jerez.
Na de trieste gebeurtenissen op zaterdag in Barcelona besloot de wedstrijdleiding om op zondag de korte Superpole-race te schrappen en twee lange races te rijden. Voor pas de tweede keer in zijn Superbike-carrière vertrok Razgatlioglu vanaf pole met het Kawasaki-duo Alex Lowes en Jonathan Rea naast zich. Lowes realiseerde zich dat hij met twee breuken in zijn hand weinig te zoeken had in de race. De Engelsman trok zich dan ook voor de tweede race terug. Rea daarentegen reed ‘full attack’. De titelverdediger pakte kopstart en reed samen met Razgatlioglu weg van de achtervolgers. Dat het gevecht tussen de twee sterkste rijders in het WK Superbike op het scherp van de snede geleverd wordt, bleek veertien ronden voor het eind. Razgatlioglu remde extreem laat en kon Rea niet meer ontwijken. De twee bleven overeind, een klein wondertje, en Rea behield de leiding. De tweede aanval, zeven ronden later, kon Rea echter niet pareren. Razgatlioglu remde zich strak langs de Kawasaki-coureur en sloeg een beslissend gaatje, aan de finish 1,2 seconde groot. Het was de eerste zege op Jerez voor de Yamaha-kopman. Scott Redding werkte zich in de laatste ronde nog voorbij Andrea Locatelli. De slotrace werd een knappe start tot finish-zege voor Razgatlioglu. Zijn belangrijkste tegenstrever bleek Redding, die vier ronden voor de finish zelfs nog even Razgatlioglu terug wees. In de voorlaatste ronde counterde de verkouden Turk met succes. Rea kon door gebrek aan grip zijn derde plek niet vasthouden en werd achter de sterk rijdende Alvaro Bautista en Locatelli vijfde. Met nog drie races op de kalender, en de Indonesische ronde op het nog amper voltooide Mandalika Street Circuit als seizoensafsluiter, is het gaatje tussen Razgatlioglu en titelverdediger Rea twintig punten.

 

Voor Michael van der Mark had het weekend in Barcelona twee gezichten. Van der Mark was op de natte baan op zaterdag één van de smaakmakers, maar miste op het beslissende moment de grip voor het podium. In de Superpole-race torpedeerde hij al in de eerste ronde teamgenoot Sykes. Het betekende voor beiden het einde. Tijdens de tweede race op zondag kwam de Nederlander veel grip en gevoel bij het remmen te kort, waarna hij teleurgesteld als negende werd afgevlagd.
Ook in Jerez restte er voor Van der Mark weinig meer dan een rol op het tweede plan. Een dertiende tijd in de kwalificatie stemde niet vrolijk, maar de BMW-rijder toonde zich andermaal een betere wedstrijdrijder. Van der Mark werkte zich op naar de zesde plaats, maar kon Chaz Davies’ indrukwekkende vervanger Loris Baz op de Ducati niet achter zich houden. In de tweede race reed Van der Mark tegen de beperkingen van de BMW naar een achtste plaats, net voor Baz.
Ten Kate Racing lijkt zich op te kunnen maken voor een feestje, want Dominique Aegerter was in Jerez voor de tiende keer dit jaar de beste. De Zwitser ontbrak in Barcelona vanwege MotoE-verpichtingen, maar desondanks leidt hij riant met 62 punten voorsprong op Steven Odendaal.

Lees meer over

BMW Yamaha

Gerelateerde artikelen

Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Alpenmasters 2023 – Finale

Alpenmasters 2023 – Finale

reactie(s) - 14 september, 2023

De duels van de voorronden zijn verreden, acht motoren hebben zich gekwalificeerd voor de finale van de ...
Lezerstest Yamaha Tracer 9 GT+

Lezerstest Yamaha Tracer 9 GT+

reactie(s) - 14 september, 2023

Je hebt altijd baas boven baas en in Yamaha’s Tracer 9-stal is die opperrol sinds dit jaar weggelegd voor de GT+. ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-