Nieuws

Roadbook-tour Grensgevallen

Maart roert z’n staart, aldus het gezegde. De kans op sneeuw is aanwezig, de kans op de eerste heerlijke lentedagen echter ook. En mochten we dat geluk hebben, dan trekken we natuurlijk meteen die motor onder zijn winterdekbed vandaan. Bijvoorbeeld voor deze eerste roadbook-tour van het ontluikende motorseizoen: Grensgevallen in Zuid-Brabant!

We beginnen even met een kleine disclaimer: voor je aan deze route begint is het aan te raden om te tanken, want het eerste tankstation kom je pas tegen op ongeveer honderd kilometer in de route. Gelukkig bevinden zich dicht bij het startpunt van de route, de McDonalds in Waalwijk, een aantal tankstations, dat komt dus wel goed.
Voordat de bandjes überhaupt op temperatuur zijn, verlaat je de bebouwde kom van Waalwijk al en rij je door het lommerrijke Brabantse land. Een erg mooi stuk is de Loonse en Drunese Duinen. Dit is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en wordt daarom ook wel de Brabantse Sahara genoemd (weten we meteen waarom die Brabanders het altijd zo goed doen in de Dakar). Vanaf de weg is het stuifzandgebied helaas niet echt te zien, je zult dus even moeten afstappen wil je dit zien.

In Haaren staat een eenzame kerktoren. De bijbehorende kerk is al rond 1850 gesloopt, de fundamenten daarvan zijn nog te zien in het grasveld voor de toren. Iets verderop rij je langs de Kampinase Heide. Net als de melkfabriek van Campina, dankt dit gebied zijn naam aan de Romeinse benaming van de Kempen. Campina betekent Open vlakte in het Latijn. Een andere naam voor de Kempen was Toxandrië, dat verwijst naar Taxus. Dit is een plantensoort die nog steeds veelvuldig voor komt in de natuurgebieden van de Kempen.
Dan is het alweer de hoogste tijd voor koffie. Die kun je krijgen doen bij Lunchcafé Den Heijkant in Moergestel, het eerste MotoPlusPunt van vandaag. Dit restaurant heeft een leuk terras met uitzicht op het omringende landschap.

Als je weer op pad bent, kruist de route het Wilhelminakanaal. Dit kanaal is vorige eeuw aangelegd voor onder andere de Tilburgse textielindustrie om kolen en textiel te vervoeren. Later kreeg het een belangrijke functie in het transport van zand en grind. Op de plek waar je het kanaal oversteekt is een sluis met een oud maar werkend pomphuis, met een verval van 2,5 meter.
In deze omgeving ontkom je er niet aan om de grens met België over te steken. Net voorbij Hilvarenbeek rijden we dan ook bij onze zuiderburen binnen. De grensovergang is vooral zichtbaar door een verandering in de kwaliteit van het wegdek. Dit wordt echter snel weer beter. Even na Poppel rij je dan weer in Nederland. Maar In Baarle Nassau/Baarle Hertog is het moeilijk om te bepalen of je nu in Nederland of België bent. Het makkelijkst is dit te achterhalen via de vlaggetjes bij de huisnummers van de huizen.

Er zijn 22 exclaves van Baarle-Hertog in Baarle-Nassau en acht exclaves van Baarle-Nassau in Baarle-Hertog. Een aantal van deze Nederlandse exclaves vormt weer enclaves binnen de Belgische enclaves in Nederland. Volgt u het nog?!?! Na alle verwarring over de grensgevallen is het tijd voor een pauze. Deze keer hebben we Eetcafé D’n Brooy in Gilze voor je als tweede MotoPlusPunt uitgezocht. In dit typisch Brabantse pand kun je van woensdag tot en met zondag terecht, hou daar rekening mee. Ten noorden van Gilze ligt de vliegbasis Gilze-Rijen. Je rijdt daar vlak langs de landingsbaan en het kan dus zo maar gebeuren dat er een helikopter over je hoofd scheert. Dit is namelijk de thuisbasis van het Defensie Helikopter Commando.

Bijna aan het einde van de route zie je de 130 meter hoge toren van de Amercentrale voor je opdoemen. Aanvankelijk werd hier steenkool gestookt, maar inmiddels is 80% van het materiaal van biomassa. De warmte die hier vrijkomt wordt onder andere gebruikt voor stadsverwarming van Tilburg. Het eindpunt van deze route door het zuiden van Brabant vind je in Lage Zwaluwe: De Polderpub. Hun slogan is ‘Pimpelen-Peuzelen-Pitten’, je kunt er dus alle kanten op!

Beginpunt: McDonalds, Van Andelstraat 15, Waalwijk
MotoPlusPunt 1: Lunchcafé Den Heijkant, Heikant 8, Moergestel
MotoPlusPunt 2: Eetcafé D’n Brooy, Chaamseweg 21, Gilze
Eindpunt: Café De Polderpub, Plantsoen 10, Lage Zwaluwe

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-