+ Plus

Roadbook-tour Betuwe

Zeg je Betuwe, dan zeg je fruit. Of Flipje uit Tiel. En laat die plaats nu het startpunt vormen voor deze roadbook-tour door het epicentrum van de Nederlandse fruitteelt. De tocht voert je niet alleen langs talrijke boomgaarden, maar natuurlijk ook over een paar fraaie dijkwegen. Op pad!

Tiel vormt zoals gezegd het beginpunt van de route, meer precies Hotel van der Valk. Van daaruit gaat het al snel door het lommerrijke dorp Echteld. Tussen de bomen verscholen ligt het kasteel Wijenburg en aan de overzijde de kerk. Met de pas aangeplante wijnboomgaard zorgt dit voor een bijna on-Hollands plaatje.
Een eindje verderop verandert het landschap al snel en gaat de route over de eerste dijkweggetjes langs de Waal.
Net na Dodewaard zie je aan de rechterkant het markante gebouw van de voormalige kerncentrale. Deze heeft 28 jaar lang voldoende stroom opgeleverd om een stad als Arnhem van elektriciteit te voorzien en had tevens als doel om kennis over kernenergie op te doen. Inmiddels is de kolos alweer 24 jaar buiten bedrijf.

 

Bij Slijk Ewijk buigt de route van de Waal af naar het noorden om verderop uit te komen bij de Nederrijn. Onderweg zie je op diverse plekken de fruitboomgaarden waar de Betuwe zijn bekendheid aan dankt.
Uiteraard kan een veerpontje niet ontbreken in een route langs de grote rivieren, en die krijg je bij Eck en Wiel, waar we de Nederrijn oversteken. Een klein stukje verderop rij je langs kasteel Amerongen. De basis van dit kasteel is al gelegd in 1286, het bouwwerk werd sindsdien diverse keren verwoest, herbouwt en uitgebreid. Met succes, het is zonder twijfel een van de topkastelen van Nederland.

Vervolgens kun je weer uitgebreid genieten van de typische dijkweggetjes tot je aankomt bij het eerste MotoPlusPunt van deze route: Het Terras in Wijk bij Duurstede. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een terras, en alleen geopend als het weer een beetje acceptabel is. Mocht het evenwel gesloten zijn, dan zijn er voldoende alternatieven in de buurt.
Bij het stadje Buren rijd je een stukje langs de stadswal met uitzicht op moestuinen en het Marechausseemuseum. Een opvallend historisch plaatje dat je het gevoel geeft in de Middeleeuwen te zijn. Het geluid en de snelheid van de motor brengt je gelukkig weer snel in het hier en nu. Bij Beesd rijden we bijna de Heerlijkheid Mariënwaerdt op, een landgoed dat is gebouwd op de voormalige Norbertijnerabdij. Het wordt bewoond door de negende generatie van de familie Van Verschuer en is voor publiek opengesteld.

 

Na zoveel historie is het tijd voor een pauze, en die vind je op zo’n 105 kilometer op de route bij het tweede MotoPlusPunt: Rust Wat in Rhenoy. Vooral het grote terras aan het water maakt dit een aantrekkelijke plek.
Na wat innerlijke genoegdoening in de vorm van wat drinken (en eten) zakken we weer af richting zuiden. Bij Haaften duiken we de dijk langs de Waal weer op en na 1001 bochten en een aantal boomgaarden kom je uit bij het eindpunt in Kerk-Avezaath.

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-