+ Plus

Lezersreis Noorwegen

Een select gezelschap van zestien motorrijders was begin september onderweg in Noorwegen, voor de door That Motortours georganiseerde MotoPlus Fjord Norway Lezersreis. Het werd een unieke ervaring. Uniek vanwege de prachtige motorwegen langs de Fjorden, uniek vanwege de natuurschoon, de rust en de ruimte (Noorwegen is het op één na dunst bevolkte land van Europa), maar ook uniek vanwege het stralende motorweer.

Noorwegen heeft, net als Schotland, in de belevingswereld van de gemiddelde motorrijder een naam hoog te houden wat betreft regenzekerheid. En dat werd nog eens bevestigd bij aankomst in Hirthals, in het uiterste noorden van Denemarken. Daar vertrok de nachtboot naar Bergen, zodat de volgende dag meteen langs de fjorden getoerd kon worden en niet eerst ca. 2.000 saaie verbindingskilometers gereden moesten worden. Gelukkig bleek het ook meteen de laatste regen deze week, zodat het in Noorwegen zelf de hele week prachtig weer was. De aankomst in de meest regenrijke stad van Europa – Bergen – vond zelfs plaats met een ongekende strakblauwe hemel en na de lunch stuurde het gezelschap de stad uit om binnen tien minuten te kunnen genieten van de natuur, de rust en het sturen!
Met dagetappes tussen de 300 en 400 kilometer werden all highlights van het Noorse Fjordengebied aangedaan. Daarbij natuurlijk de langste fjord van Noorwegen, de Sognefjord en de Geiranger  Fjord.
Onvergetelijk waren naast het stuurwerk over karige hoogvlaktes en glooiende fjordwegen natuurlijk de beklimming van de Orneveien (Adelaarsweg), die een schitterend uitzicht biedt over de Geiranger Fjord. Op de Trollstigen hadden de MotoPlus-rijders het rijk alleen, er waren geen campers en autotoeristen meer die het rijplezier op deze bergweg in de zomervakantie vaak danig verstoren. Met de ferry werd de Geirangerfjord overgestoken en op de boot kreeg de groep uitleg over de geschiedenis en bezienswaardigheden van deze fjord die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Naast veel rijden werd ook regelmatig tijd uitgetrokken om watervallen, bezienswaardigheden en musea te bezoeken, zoals het Norske Bremuseum (het Noors Gletschermuseum), waar op een aanschouwelijk manier uitleg werd gegeven over de werking van gletschers en een indrukwekkende panoramafilm bekeken kan worden over het Jostedalsbreen Nationalpark.
Na een week heerlijk motorrijden, genieten van de natuurschoon en de sublieme hotels eindigde de MotoPlus Fjord Norway Lezersreis in Stavanger, waar weer werd ingescheept op de nachtboot naar het Deense Hirthals, om vandaar uit al nagenietend de 1.000 kilometer naar Nederland in één ruk terug te rijden.

Gerelateerde artikelen

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

Oud tegen nieuw – Kawasaki Z650RS

reactie(s) - 20 september, 2023

Je hebt werkpaarden en sierpaarden. Die wijsheid staat als een paal boven water, toch? Tot je een oude en nieuwe ...
Lezerstest KTM Duke-modellen

Lezerstest KTM Duke-modellen

reactie(s) - 20 september, 2023

Komend jaar viert de KTM Duke alweer zijn dertigste verjaardag, nadat de Duke 620 in 1994 de opmaat vormde voor een ...
Vergelijkingstest 4 crossovers

Vergelijkingstest 4 crossovers

reactie(s) - 20 september, 2023

Crossover-motoren verbinden verschillende werelden met elkaar en vormen zo de allrounders voor dagelijks gebruik, ...
Direct meer lezen? Neem een jaarabonnement
  • Direct toegang tot het digitale archief met meer dan 350 magazines.
  • 24 uitgaven per jaar
  • Elke twee weken thuis in de bus
Direct toegang aanvragen
Een jaar MotoPlus voor slechts 55,-